February 18, 2020

STOCKHOLMSKOMMUNER PÅ GÅNG

De sista dagarna i januari innebar också en start för flera Stockholmskommuners satsning på En varaktig relation, en utredningsmetod för potentiella familjehem.

Österåker, Vallentuna, Täby, Danderyd, Norrtälje och Vaxholm kommer nu att i huvudsak använda sig av ovan nämnda metod. Givetvis väldigt roligt för oss, dels med tanke på allt arbete vi lagt ned på att ta in denna metod till Sverige, men dels också för att vi tror så otroligt mycket på detta sätt att utreda blivande familjehem.

Allt utredningsarbete är en process, där den familj vi möter vid den första träffen inte är densamma som senare i processen. Det är ett “objekt i rörelse” där vi behöver ge dem möjligheten att utvecklas men också att på riktigt förberedas inför vad ett uppdrag som familjehem kan innebära. Allt för att stärka placeringsarbetet och minska sammanbrotten.

Vi kommer att ha ett nära samarbete med att par av ovan nämnda kommuner och ser mycket fram emot att följa deras arbete med En varaktig relation. Men först väntar nu utbildning för socialtjänsten i Örkelljunga kring det tredelade föräldraskapet och hur vi kan skapa meningsfulla umgängen för föräldrar och placerade barn.

Christoffer Smitz, 2020-02-18